Pukeudu oikein hiihtoretkelle

Suomen talvi on tunnettu vaihtelevasta säästä, jolloin yhtenä päivänä pakkanen paukkuu ja toisena päivänä saattaakin tulla jo räntää taivaan täydeltä. Aluksi voi olla vaikeaa tietää, millä tavalla kannattaa parhaiten pukeutua hiihtoretkelle, mutta kaikkein oleellisin asia on aina noudattaa oikeanlaista ja ennen kaikkea säänmukaista pukeutumista.

Millainen vaatetus on hiihtoa varten kaikkein paras?

Vastaus tähän kysymykseen riippuu aina vallitsevasta säästä sekä siitä, millaiselle hiihtolenkille on tarkoitus lähteä. Esimerkiksi kuntoilun kannalta tehdyt hikilenkit edellyttävät hiihtäjältä täysin erilaista pukeutumista verrattuna niihin hiihtäjiin, jotka haluavat vain nauttia kauniista maisemista luonnon helmassa ja pitää useita taukoja. Ja tähän päälle pitää vielä osata pukeutua oikein pitkille hiihtoretkille, jolloin mukaan kannattaa jo varata kuivia varavaatteita. Hiihtoretkeä varten onkin syytä oppia pukeutumaan asianmukaisesti, sillä jos vaatteet eivät esimerkiksi sido hikeä, kylmä voi iskeä luihin ja ytimiin jo pienen hengähdystauon aikana.

Kerroksittainen pukeutuminen on kaiken A ja O

Koska hiihto on liikuntaa, vaatetuksessa on ennen kaikkea panostettava hikeä sitoviin ja hengittäviin vaatteisiin. Talvella maastossa liikuttaessa elimistön hikoileminen yhdistettynä kylmiin pakkasasteisiin ei kuitenkaan ole aivan helppo yhdistelmä. Onneksi ruotsalainen vaateketju Aim’n tarjoaa tätä haastavaa yhdistelmää varten teknisiä ja hikeä sitovia kevyitä kerrastoja, jotka on valmistettu hengittävistä ja joustavista materiaaleista.

Nämä kerrastot toimivat käytännössä niin, että ne päästävät hien läpi päällä olevaan vaatekerrokseen, minkä ansiosta iho pysyy kuivana ja tätä kautta myös lämpimänä. Tälläisella kerrastolla kannattaa siis suojata koko vartalo sekä pitemmillä että lyhyemmillä hiihtolenkeillä. Asianmukainen kerrospukeutuminen on tärkeää myös paukkupakkasilla, jolloin iho ei välttämättä hikoile yhtä paljon, mutta tällöin tekninen kangas puolestaan auttaa pitämään lämpöä kehon ympärillä.

Se, mitä tämän kerraston päälle seuraavaksi puetaan, riippuu nyt pitkälti siitä, millaisella vauhdilla aiotaan hiihtää, hikoillaanko hiihtolenkin aikana paljon ja kuinka pitkä lenkki hiihtäen aiotaan tehdä. Jos kyseessä on tehokas hiihtolenkki, jolloin hiki nousee varmasti pintaan, vaatetuksessa kannattaa panostaa esimerkiksi ohueen, mutta lämpöä eristävään lycra-materiaaliin.

Seuraavan kerroksen pukeminen riippuu siitä, kuinka kylmä ulkona on. Kovemmassa pakkasessa kolmanneksi kerrokseksi kannattaa valita esimerkiksi fleecepaita. Pienemmillä pakkasilla lämpimään paitaan kannattaa myös panostaa, jos vauhti on hiihtolenkin aikana hitaampi. Jos hiihtolenkin aikana aiotaan pitää taukoja, myös jalat kannattaa tällöin suojata kolmannella vaatekerroksella. Kaikkein päällimmäiseksi vaatekerrokseksi kannattaa puolestaan valita päällysvaatteet, jotka suojaavat tuulelta ja sateelta, jos säätiedostus tällaista säätä on lupaillut.