Mistä löytyvät Pohjoismaiden parhaat hiihtoreitit?

Maastohiihto on Pohjoismaissa erittäin suosittua. Erityisesti Suomi, Ruotsi ja Norja tarjoavat mahtavat puitteet maastohiihtoon ja reittejä on valittavana lyhyistä päivälenkeistä jopa viikkojen mittaisiin vaelluksiin. Jos joku esittelemistämme kohteista kiinnostaa erityisesti, tarjoaa https://tessin.com/fi/ mahdollisuuden sijoittaa asuntoihin tietyillä alueilla.

Hyviä hiihtoreittejä löytyy erityisesti laskettelukeskusten läheisyydestä, mutta myös lähimaastosta, kunhan talvi on luminen. Hiihdon kuninkuusmaa ja kestomenestyjä on Norja, jonka rajojen sisällä reittejä löytyy todella runsaasti. Vuoristoinen maa tarjoaa hyvät puitteet sekä lasketteluun että maastohiihtoon.

Trysil on Norjan suurin ja suosituin hiihtokeskus

Trysil sijaitsee noin 200 kilometrin päässä Norjan pääkaupungista Oslosta, ja se on lähellä Ruotsin rajaa, joten hiihtokeskus on myös ruotsalaisten suosiossa. Siellä käy myös runsaasti hiihtäjiä ja laskettelijoita muista maista. Yksi Trysilin suosion syistä on sen erittäin pitkä hiihtokausi, joka kestää lokakuusta toukokuuhun. Ruuhkaa saattaa esiintyä erityisesti lomakausina, mutta ne keskittyvät maastohiihtoa enemmän rinteisiin, ja erityisesti vähemmän suosituilla reiteillä saa helposti liikkua pitkiäkin aikoja näkemättä ketään. Myös alueen muu tarjonta ravintoloiden, baarien ja majoituksen suhteen on saanut hiihtäjiltä ja laskettelijoilta kiitosta.

Levi tarjoaa runsaasti eri latuvaihtoehtoja

Levin hiihtokeskus tarjoaa monipuolista tekemistä, ja se onkin Suomen suosituimpia laskettelu- ja hiihtopaikkoja. Levin läheisyydessä on mahdollista hiihtää sekä maastossa että valmiilla laduilla, ja esimerkiksi Kittilän kunta tarjoaa yli 60 kilometriä latua. Innokkaimmat voivat hiihtää Kittilästä Leville, jonne kertyy matkaa hieman alle 32 kilometriä.

Levin hiihtoladut ovat nähtävissä Levin latupalvelusta, jonka avulla jokainen löytää itselleen sopivan matkan. Latureittejä on yhteensä 230 kilometriä, josta 28 kilometriä on valaistua, joten hiihtäminen on mahdollista myös iltaisin. Omia suksia ei tarvitse ottaa mukaan, jos tarkoituksena on hiihtää vain vähän, sillä välinevuokraamosta löytyy varmasti kaikille sopivia suksia ja sauvoja tarpeiden mukaan.

Sälen on hyvä perhekohde

Ruotsin Sälen ei korkeudessaan ole mikään erityisen mittava tai merkittävä kohde, mutta se tarjoaa silti runsaasti latuja ja muita aktiviteetteja. Sälen sijaitsee noin neljän tunnin ajomatkan päässä Tukholmasta, ja se on helppo kohde aloitteleville laskijoille, jos maastohiihdon ohella haluaa kokeilla myös laskettelua tai lautailua. Latuverkosto on mittava, ja reitit ovat pituudeltaan 2-11 kilometriä, mutta niitä on myös mahdollista yhdistellä, ja pidempää lenkkiä kaipaavat löytävät varmasti haastetta Sälenin hiihtoladuilta.

Lillehammer on hiihtäjän unelma

Norjassa sijaitseva, talviolympialaisten isäntäkaupunkinakin toiminut Lillehammer on varsinainen maastohiihtäjän unelma. Lähialueella on tarjolla yhteensä yli 2000 kilometria latuja, ja hyväkuntoiset voivat testata kykyjään myös olympialaisten hiihtoladuilla. Keskihaastava reitti on myös Inga-Låmi, joka vie hiihtäjän 15 kilometrin ympärysmatkalle hieman yli 100 metrin korkeuserolla. Lillehammerin lähistöllä on yhteensä viisi laskettelukeskusta, joiden lähellä on runsaasti majoitusta ja myös muita aktiviteetteja. Kaupunkiin pääsee esimerkiksi Oslon lentokentältä suoralla junayhteydellä.

Meri-Teijo tarjoaa upeita maisemia

Salon lähettyvillä Teijossa sijaitseva Meri-Teijon laskettelukeskus tarjoaa upeita maisemia ja hyvät puitteet hiihtoon. Ruuhkaisinakin aikoina Meri-Teijon laduilla on mahdollista hengähtää ja nauttia hiljaisuudesta ja suomalaisista, upeista maisemista. Latuja on melko vähän, mutta toisaalta kyseessä on yksi rauhallisemmista hiihtokeskuksista, ja suurimmat ruuhkat keskittyvätkin rinteisiin. Majoituksen suhteen Meri-Teijossa on mahdollista valita kaikkea mökkimajoituksesta bed&breakfast -tyyppisiin ratkaisuihin ja hotelleihin.